I wrote this text for my Dutch class. The assignment was to write a text describing a personal experience including some research. It was not meant to be a psychoanalysis session: no research on the personal experience itself. In some sense, the assignment was to write a report, such as a visit to a city, including details on the city’s history, or something along those lines. Recently, I did not visit a city of which I would have like to deepen into its history, art extravaganza or whatnot. However, last week-end I cleaned our moka, the essential coffee percolator in every Italian household. The moka was the perfect subject for this (Dutch-writing) assignment.
Dit weekend hebben we onze moka (potje op vuur in het Nederlands) schoongemaakt. Nederlanders noemen moka een warme drank van koffie met chocola, slagroom en melk. Dat is verkeerd. De moka is het apparaat dat elke Italiaanse familie gebruikt om thuis koffie te maken. Echte espressomachines zijn niet populair in Italiaanse huizen omdat ze duur zijn. Bovendien is de espresso van de koffiebar beter dan die van een huis-tuin-en-keuken-espressomachine. Espressomachines maken goede koffie wanneer ze met liefde, met kunde, en heel vaak worden gebruikt. Een huis-tuin-en-keuken-espressomachine kan bereiken alleen de eerste twee, omdat drie, vier of ook tien espressos per dag zijn niet 100. Ook, in Italië is koffie erg goedkoop is in de koffiebar, rond 90 cent per espresso. Niemand neemt de moeite om een huis-tuin-en-keuken-espressomachine te kopen en gebruiken wanneer men maar uit hun deur hoeft te lopen om van een goedkope, professioneel gemaakt espresso te genieten. Trowens, met het woord koffie bedoel ik espressokoffie. Italianen noemen espressokoffie niet espresso, ze noemen espresso caffé. Dit is omdat espresso is het enige koffie die er is. Al die andere landen doen het verkeerd (de naam, de hoevelheeid water, de bonnen, de toegevoegede onzinniging …).
Mokas zijn de goedkoopste espressomachines. Een moka is een vereenvoudigde espressomachine want een moka kan niet zo veel druk als een espressomachine maken. Een moka maakt koffie met een druk van 1.5 bar in plaats van 9 bar. Want de lager druk is de koffie van een moka geen espresso, maar het komt zeer dicht bij. Een moka bestaat uit vijf delen: 1) een waterreservoir met een veiligheidsventiel, 2) een metalen trechterfilter voor de koffie, 3) een rubberen ring, 4) een metalen filter om ervoor te zorgen dat de koffie blijft waar die is, 5) een opvangbakje.
Een mokka werkt als volgt. Vul het waterreservoir met water tot de veiligheidsventiel. Voer het trechterfilter en vul het met koffiepoeder. Schroef de bovenkant van de moka en zet de moka op het vuur. De druk in het waterreservoir neemt toe voordat het water kookt. De druk duwt het water door de trechter van de trechterfilter. Nu gaat het water door de koffiepoeder. Ten slotte gaat de koffie door de pijp (zogenaamde “schoorsteen”) in het opvangbakje.
Waroom heb ik onze moka schoongemaakt? Het water in onze moka kon niet door de schoorsteen gaan. Ten eerste dachten we dat het probleem met een van de filters was. Maar na het schoonmaken, reinigen en het verwijderen van de filters was de moka nog steeds niet aan het werken. Een grondige inspectie onthulde het probleem. Het gaatje dat de koffie uit de schoorsteen naar het reservoir laat gaan zat vast. Met de behulp van een cocktailprikker hebben wij het gat weer geopend. En konden we eindelijk weer van koffie genieten.
Natuurlijk had ik tijdens alle voorbereidingen voor het weekend veel gedachten over spannende dingen om in het weekend te doen. Natuurlijk er waren spannender dingen te doen dan een moka schoon te maken. Maar toen ik gezien heb dat de moka niet werkte, betwijfeld ik geen moment. Ik heb altijd van koffie gehouden, geen koffie drinken is nooit een optie geweest. Ik heb ook altijd geprobeerd om het huiswerk voor de Nederlandse cursus op tijd in te leveren. En wat is er spannender dan het werken voor een naderende deadline die men zou kunnen missen? Alleen de gedachte om misschien zonder een vers bakkie koffie te werken voor een deadline is spannender geweest. Want het werken aan het Nederlandse huiswerk zonder koffie zou zeker een nachtmerrie zijn geworden.